Ajankohtaista

Kasetit I - Kevät 2020

22.04.2020


Pässilauma: Jakomäkeen! Pässilauma: Jakomäkeen!
Juuh, elikkäs Records

Arvotaan soittimet ja annetaan palaa, totesi Pässilauma reilu kolme vuotta sitten Desibeli.netin haastattelussa. Tiedä sitten onko doktriini muuttunut vuosien saatossa, mutta musiikillisesti Jakomäkeen! on kyllä jykevästi soitettua ja tuhdisti tuotettua rockia.

Tarkempina tontin kulmamerkkeinä kannattanee mainita krautrock, ysärialternative ja jälkigrunge, sekä tietysti proto-punk, josta on katukiven heiton verran matkaa garageen. Lähes 11 minuutin mittainen Jakomäkeen! on sellainen avausraita, että oksat poikki ja puoli Siperiaa. Kipale venyy mutta sitä ei venytetä turhaan, mistä pinnat ja kumarrus lauman suuntaan. Seuraavaksi tarjolla on viisi huomattavasti lyhyempää vetoa, mutta ahdistunut Aurinko loistaa täydeltä terältä ja Tahdon lyö viiden kilon lekan keskelle tanssilattiaa. Säleethän siinä lentävät, mutta hauskaakin on samalla.

B-puolen päättää kaksi huomattavasti mittavampaa numeroa: Sateet saapuivat sekä Tyhmä ja nuori. Raidoista jälkimmäinen lähtee korostetun verkkaisesti matkaan, meno kiihtyy vähitellen ja lopussa asenteellinen tikkaus on jo raskaan ahdistunutta sekä päällekäyvää. Kuinka paljon omat nuoruuden toilailut voivatkaan ottaa yhtä jos toistakin pannuun, kun niitä päätyy pohtimaan taustapeilistä.

Pässilauma ei päästä itseään vähällä, mutta vaikka uusi pitkäsoitto julkaistiin fyysisesti vain ”hipsteriuskottavassa C-kasettiformaatissa”, on bändin sinnikkyyttä pakko ihailla. Ja kun musiikkikin kaupan päälle toimii, niin tutustukaa nyt ihmeessä Jakomäkeen.

Mika Roth


Raptus: Aina melkein ja sinnepäin Raptus: Aina melkein ja sinnepäin
Reverse Records

Raptus sai uusimman pitkäsoiton mitat täyttävän julkaisunsa ulos aivan viime vuoden viimeisinä päivinä. Ja kyllähän tämä potkii taatusti etenkin vuoden pimeimpänä aikana, mutta näin synkkä kevätkin toimii kyllä mainiona taustana ryhmän noisen sukuiselle rockille.

Vauhti ja vimma ovat aavistuksenomaisesti asettumaan päin verrattuna uran alkumetreihin, mutta musiikkiin on uinut mielestäni samalla aiempaa tummasävyisempiä juonteita ja viittauksia. Triumfi perhosille ja kapitalismille kirjaimellisesti ryömii ihon alle, kun sekavat, säröiset ja viiltävät kitarat saavat sinkoilla pitkiä aikoja sinne tänne. Samaan aikaan vihassaan keittyvä ja hetkittäisellä kauneudellaan entistäkin enemmän hämmentävä Kaipauksen aave saa lattian tuntumaan vinolta ja kattojen kaarevilta – tosin hyvällä tavalla.

Kaiken postpunkin ja noisemyllytyksen keskeltä löydetään silti aikaa muillekin asioille. Tyhjä rituaali elämän Janakkalassa on huomattavasti nimeään innostavampi tapaus rullaavan rockinsa ansiosta ja primusmaiset väliosat piristävät aina. Jotenkin lohduttavana koen myös B-puolen sulkevan On tässä ollut kaikenlaista - Hengitän kanssasi samaan tahtiin -biisikaksikon, jonka voi kuulla jopa eräänlaisena ennustuksena tulevista koettelemuksista.

Mika Roth


Sun Pie: Victoria Autumns Sun Pie: Victoria Autumns
Musarosmo

Sun Pie ehti pistää kolmannen C-kasettinsa pihalle vuonna 2019, sillä tämäkin pikkuhelmi julkaistiin jo kyseisen vuoden puolella. Vuodenaikoja julkaisuillaan ruotiva Sun Pie on nyt päätynyt syksyyn, jota edelsivät siis kesäinen Groovy Bummertime (Season 1), talvinen Season of the Elf ja keväästä innoittunut April, May, Fool You Kay.

Sun Pie suosii edelleen uneliaan tyytyväistä poppia nousevia ja laskevia melodiakulkuj, joita persoonallinen laulutyyli vielä entisestään korostaa ja vahvistaa. Tästä syntyy väistämättä lapsekas fiilis, mutta Sun Pien tapauksessa lapsekkuus ja leikkisyys osoittavat kerran toisensa jälkeen paremmassa hapessa olleeseen Syd Barrettiin, jolle kaikki oli vielä mahdollista.

Nimellään pikkuprinsessoja koukuttava ja kenties hiukan harhaanjohtava Frozen soi kepeänä ja heleänä, kun taas Autumn in California? taitaa lainata lainelautaa itseltään The Beach Boysin Brian Wilsonilta. Ylivertainen ukulele näyttelee merkittävää roolia isossa kuvassa, jota lo-fi koskettimet täydentävät yllättävine efekteineen.

Syksy on hieman suruinen aikakausi, mutta Sun Pien seurassa sekin voi kääntyä värikkääksi ja rikkaaksi kokemukseksi. Nyt vuodenajat on käsitelty, joten mitäs seuraavaksi?

Mika Roth
Lukukertoja: 2900
Facebook
Artistihaku
Ajankohtaisissa my�s