Ajankohtaista

Sur-rur: Matonkuteet – Aiemmin julkaisemattomia biisejä 2006–2021

18.12.2023Tunnelmallisempaa ja rauhallisempaa puolta bändistä esittelee Jalkapallovalmentaja, joka ei löytänyt itselleen tilaa vielä vuoden 2007 Uurnapölyjen paluu -levyltä. Samaiselle kiekolle ei mahtunut myöskään rähinäralli Bändi hajosi, josta Pixies kiistatta paistaa läpi kovaa ja selkeästi. Nyt on kuitenkin aika kiittää musiikkijumalia (tai arkistotonttuja) siitä, että nämäkin mainiot biisit on viimein julkaistu virallisesti.

Aivan jokainen veto ei ole välttämättä sitä puhtainta kultaa ja mm. Ajan paksu lakana -sessioiden ylijäämä Iltakävelijä jää avautumatta allekirjoittaneelle. Vaan kuulija tietääkin vain yhden puolen jokaisesta raidasta ja ehkäpä loputkin palat asettuvat aikoinaan kohdilleen.

CD-laitokselta löytyy myös neljä bonusraitaa, jotka on aiemmin julkaistu vain Merries-splitillä ja Aurinko ei mahdu -sinkun b-puolella. Nimeään iskevämpi Salamarunkkari sähköistää ilman rapealla kitararockilla ja naurettavan vahvalla melodialla. Painajainen kopsahtaa kokeellisemman taiderockin laariin, ennen kuin Pink Floydiä ehtii sanomaan ja mustahuulinen postpunk hymistelee tyytyväisesti nurkassa.

Ykköslyöntien takana maailma toki jatkuu ja Hyönteinenkin pörisee mukavasti, täyttäen kiekon raskaampien murikoiden laaria onnistuneesti. Melankolinen tuoli on taas oiva ankkuri albumille, runtan ja ruven asettuessa hiljaa aloilleen. Nämäkin ovat aavistuksen tulkinnanvaraisia osasia, joiden täysi arvo aukenee vasta tulevaisuudessa kuuntelukertojen karttuessa.Mihin kuteista siis on, minkälaista mattoa näistä saa kasaan? Sur-rur on Sur-rur, eikä albumi petä bändin faneja. Se ei tarjoa kohuotsikoita tai käsittämättömiä studiopelleilyjä, vaan kasaan on saatu ihka oikea ja suorastaan tasapainoinen pitkäsoitto. En osaisi sanoa kiekon syntyneen ’ylijäämistä’, mikä kertoo etenkin Sur-rurin tasoisen bändin kohdalla paljon lopputuloksen korkeasta laadusta.

Mika Roth
Lukukertoja: 501
Facebook
Artistihaku
Ajankohtaisissa my�s