Haastattelut

Kolkontaival – kaikki uusiksi ja askel kohti 70-lukua

09.09.2016Tällä hetkellä Ilkka on siis ryhmän ainoa säveltäjä, mutta tilanne voi kuuleman mukaan muuttua jatkossa. Laulukieli on suomi, kuten edellä todettiin, eikä tilanteeseen ole tulossa muutosta. Tekstit siis merkitsevät paljon ja niistä voi löytää siltoja menneisyyden eri jaksoihin. Esimerkiksi Asfalttitasanko on siitä outo kappale, että jotenkin siitä tulivat mieleen niin Love Recordsin arkistot kuin Pulp. Mistä olette saaneet vaikutteita ja miltä haluaisitte kuulostaa, jos kerran johonkin artistiin/bändiin ollaan aina vertaamassa?

Ilkka: - Vaikutteita on valtavasti ja kaikkea on vaikea listata. Heikki Salon mukaan biisien kirjoittaminen on matkimista, mikä on aika osuvasti sanottu. Mutta jos jotain pitäisi listata niin monet Love Recordsin julkaisut, Heikki Harma, David Bowie ja Brian Eno ovat ainakin vaikuttaneet Kolkontaipaleen soundiin. Pulpista voisin todeta, että Different Class oli mulle joskus aika kova juttu ja sitä tuli kuunneltua paljon. Ehkä siitä tarttui jotain mukaan.

Ville: - Minun suurimmat vaikuttajani ovat David Gilmour, Tony Iommi, Eric Johnson, Esa Pulliainen, Hasse Walli ja mm. J. Karjalaisen bändistä tuttu Mikko Lankinen. Eli vanhempiemme ikäpolven soittajat ovat niitä jotka resonoivat minun sieluni kanssa jostain syystä. Oma soundini lienee epäpyhä yhdistelmä edellä mainittujen tekemisistä.

Jussi: - Love Records & Rasti Ruutuun.

Bändissänne on neljä jäsentä, joista Jyri on haastattelussa se hiljainen yhtiömies, mutta studion puolella saitte täydennyksiä. Miten apukäsien vaikutus kuuluu musiikissa ja onko sellaista tonttia, jolle olisitte kaivanneet vielä lisäapua?

Ilkka: - Apukädet olivat lähinnä bändin vanhoja jäseniä, Ex-rumpali Sampo ehti soittaa nauhoituksissa kuudella raidalla. Ex-perkussionisti-pasunisti Osku ehti myös soittaa useilla raidoilla. Äänittäjä / tuottaja / miksaaja Ossilla oli roolinsa etenkin syna- ja kitarasovituksissa.

Jussi: - Tarkoituksena oli vedättää ihmisiä kuvittelemaan, että soittaisimme itse tällä levyllä. Omistamme myös muutamia tontteja, mutta selviämme niiden ylläpidosta toistaiseksi itse.

Kolkontaival Ahaa, taustalta löytyy siis tällaistakin kähmintää… Epäilyksiä herättää myös soitinarsenaalinne, joka on normaalia laajempi, kun mukana on puhaltimiakin. Miten materiaali kääntyy live-versioiksi ja kuinka paljon kappaleet saavat/voivat elää, kun ne esitetään estradeilla?

Jussi: - Puhaltimet ovat merkittävä osa soundiamme, Mesan ja Hiwattin avulla saadun mahtavan bassosoundin lisäksi. Livenä pyrimme vapautumaan ihmisinä.

Mitä seuraavaksi? Joko uutta studioreissua on suunnitteilla, vai keskityttekö nyt keikkailuun?

Ilkka: - Uutta studioreissua ei ole toistaiseksi tiedossa. Muutamia keikkoja on sovittu. Seuraava keikka on Kuplafestillä Pukinmäessä 10.9.

Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi se aika.

Jussi: - Minä ja Jyri tykätään hevistä.

Haastattelu: Mika Roth, kuvat: Sampsa Pärnänen
Lukukertoja: 1685
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös