Haastattelut

Rückwater virtaa vahvana ja ajattomana

03.04.2017Kaikki biisit on merkitty trion nimiin, ilman sen kummempaa erittelyä. Syntyvätkö biisit siis yhteisellä pajalla ja kuinka suuri kappalevarasto teiltä jo löytyy?

- Biisit lähtevät kehittymään Jussin tai Maken yksittäisistä riffeistä. Lopulliseen muotoon ne muotoutuvat treeninkämpällä soitellessa. On totta, että koko bändi osallistuu biisien tekoon. Valmiita biisejä on parin levyllisen verran ja keskeneräisiä triplasti enemmän.

Kiekon päättävä Flame Doesn’t Cast a Shadow eroaa aika paljon muusta materiaalista. Mikä on raidan syntytarina ja onko vastaisuudessa luvassa lisääkin tällaista 'hämärämpää' materiaalia?

- Biisin tekoprosessi oli melko erilainen verrattuna muihin. Se vaati paljon sovitustyötä, jotta saimme sen kuulostamaan siltä kuin halusimme. Pitkään työstetystä aihiosta tuli sitten pitkä ja hämärä biisi. Tämä ei kuitenkaan ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun näin käy, eli hämärämpää materiaalia on varmasti luvassa myös tulevaisuudessa.

Rückwater Loistavaa, tuo oli mukava kuulla. Pidin erityisen paljon kiekkonne napakasta äänimaisemasta, jolla hyvinkin erilaiset biisit saatiin saman katon alle, sekä soundin uskomattoman väkevästä voimasta. Miten levyn työstäminen kulki ja kuinka suuri rooli levyn äänittäneellä, miksanneella ja masteroineella Tomi Malinilla oli prosessissa?

- Meidän juttu taitaa olla se, että nauhoitamme kaiken livenä. Silloin narulle tarttuu aito Rückwater virheineen ja onnistumisineen. Kiitos kuuluu tietenkin myös Tomi Malinille. Malin antoi bändille paljon tilaa ja hoksasi, mikä on musiikkimme ydin. Hyvästä yhteistyöstä kertoo myös se, että levy saatiin kivuttomasti purkkiin yhdessä viikonlopussa. Ja tietenkin Pajulan studio Sysmässä oli erinomainen miljöö nauhoituksiin.

Omaan korvaani kiekon kuusi biisiä ja vajaa 25 minuuttia toimivat sellaisella voimalla, että tuosta olisi voinut kasvattaa ihan albuminkin. Kokonaisuus olisi saattanut olla niin jopa ehyempi. Miksi siis "vain" EP ja joko debyyttipitkäsoiton julkaisu on jo kiikarissa?

- Halusimme saada uutta materiaalia ulos ja EP tuntui tässä vaiheessa oikealta ratkaisulta. Biisejä olisi toki ollut enemmänkin, mutta lopulta vastaan tulivat ne normaalit häiriötekijät eli raha ja aika. Debyyttialbumia olisi kuitenkin tarkoitus alkaa työstää loppuvuodesta.

Juttutuokio on kääntymässä kohti loppuaan, mikäli herrain musiikki herättää tuntoja, kannattaa keikkapäivänmääriä käydä tarkistamassa vaikka ryhmän Facebook-sivuilta. Mutta vielä viimeinen kysymys: jos Rückwater olisi joki, ihan missä vain ajassa ja paikassa, niin mistä se virtaisi, millainen se olisi ja mihin se kulkisi?

- Se olisi kuin Missisippi tai Niili kaukaisella planeetalla, jossa aika on pysähtynyt.

Haastattelu: Mika Roth, kuvat: Jarkko Metsälammi
Lukukertoja: 2426
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös