Haastattelut

Ovro ja identiteettien moninainen maailma

09.11.2013- √Ą√§nil√§hteiden alkuper√§n tiet√§minen voi toimia lis√§avaimena tai mausteena, mutta lainattuja elokuvia ei tarvitse mielest√§ni tiet√§√§ ollenkaan. Lis√§mauste, muttei v√§ltt√§m√§t√∂n juttu, siis. Sivumennen sanoen pid√§n itse samplenbongauksesta, eli kun jostain kappaleesta tutun p√§tk√§n l√∂yt√§misest√§ katsomastani elokuvasta. L√§hestyin lainoja useammalla tavalla: Osan tallensin suoraan katsoessani itselleni uutta elokuvaa TV:st√§, korvat valppaina ja sormi rec-napilla. N√§it√§ tallenteita kertyi mukava m√§√§r√§ ja arkistoani l√§pik√§ydess√§ni osa sampleista alkoi muodostaa omaa tarinaansa, joka ei v√§ltt√§m√§tt√§ liittynyt en√§√§ alkuper√§isen ymp√§rist√∂ns√§ eli elokuvan tarinaan. Osa on ker√§tty v√§hemm√§lle katselulle j√§√§neist√§ elokuvista leffavalikoimistamme, miettim√§tt√§ tallennusvaiheessa muuta kuin ‚ÄĚ t√§m√§ kuulostaa hyv√§lt√§, pist√§n talteen‚ÄĚ. Jotkut lainat hain hyvin tuntemastani elokuvista, koska halusin juuri tietyt p√§tk√§t luomaan juuri tietynlaista tunnelmaa. Joissain kappaleissa on sekaisin palasia kaikista n√§ist√§ l√∂yhist√§ kategorioista, eik√§ kaikkia lainoja v√§ltt√§m√§tt√§ edes tunnista sampleiksi. Osa k√§ytt√§mist√§ni ‚ÄĚsoittimista‚ÄĚ on alunperin osa jonkun elokuvan √§√§ni- tai efektiraitaa, josta on napattu pienen pieni palanen ja myllytetty reippaan j√§lkik√§sittelyn l√§pi.

- Silencessa l√§hteen ‚ÄĚsilencio‚ÄĚ oli koko kappaleen l√§ht√∂piste, kappale oli valmis kauan ennen mit√§√§n muita raitoja ja tiesin jo sen valmiiksi saatuani, ett√§ Silence tulee olemaan p√§√§t√∂sraita. En kuitenkaan aio kertoa, miss√§ m√§√§rin kappale toimii albumin avaimena vai toimiiko ollenkaan. Toivon kunkin kuulijan miettiv√§n itse, ovatko eri kappaleiden tarinat itsen√§isi√§ ja irrallisia, liittyv√§tk√∂ ne joillain tavalla toisiinsa ja kuinka monta kertojaa koko levyll√§ itse asiassa onkaan.

- ‚ÄĚHe who summons‚ÄĚ -p√§tk√§n l√§hteen tarinan ja levyn tarinan sukupolvi/aika/ulottuvuus -ajatus sai minut miettim√§√§n s√§mplet sis√§lt√§v√§n kappaleen ensimm√§iseksi sijoittamisen mahdollisia alitajuisia vaikuttimiani. Uutta pohdittavaa, kiitos!

Tarinan henkilöt ovat lähes poikkeuksetta jonkinlaisessa pulassa ja moni heistä kärsii identiteettinsä jonkinasteisesta menettämisestä. Mitä identiteetit merkitsevät sinulle ja ovatko maailman digitalisoituminen ja globalisoituminen mielestäsi pilkkomassa meitä yhdistymisen sijaan yhä pienempiin ja pienempiin palasiin?

- Pulassa oleminen ja yleinen outous lähtökohtaisena tarkastelutapana liittynee siihen, että nämä ovat kiinnostavia tutkailtavia. Valokuvaamaan mennessänikin hakeudun mieluummin rapistuville teollisuusalueille ja hylättyihin paikkoihin, kuin nähtävyyksien pariin.

- Mit√§ identiteetteihin yleens√§ tulee, tuntuu silt√§ ett√§ turhan monella ihmisell√§ on hyvin vahva mielipide siit√§, millaisia he ovat ja t√§ll√§ vahvalla mielipiteell√§√§n he samalla rajaavat omia mahdollisuuksiaan: ‚ÄĚ enh√§n MIN√Ą voi tehd√§ tuollaista (vaikka mieli tekisi)‚ÄĚ. Huomautettakoon, ettei ‚ÄĚtuollainen‚ÄĚ ole v√§ltt√§m√§tt√§ mill√§√§n tavalla yleisesti negatiiviseksi k√§sitetty asia. Digitalisoitumisen ja erityisesti sosiaalisen median my√∂t√§ monelle on my√∂s tullut t√§rke√§mm√§ksi se milt√§ he vaikuttavat, ei se millaisia he ovat tai voisivat olla. Julkiseen kuvaan sopimattomat asiat tehd√§√§n piilossa (julkisilta) katseilta, netin mahdollistaman anonymiteetin suojissa, lomakohteissa, risteilyill√§, y√∂kerhoissa - samalla kun julkisesti paheksutaan joukolla kaikkea kapean puhtoisen hyv√§ksytt√§v√§n skaalan ulkopuolista. Pirstovaa, rajoittavaa ja ahdistavaa.- Digitaalinen, globaali ymp√§rist√∂ luo sek√§ kannustavaa ett√§ ahdistavaa yhteis√∂llisyytt√§. Se mm tuo hyvin perinteisen toimintamallin maailmanlaajuiseksi: siin√§, miss√§ ennen paheksuttiin paikkakunnan silm√§tikun (tosia tai oletettuja) tekemisi√§ kahvikupin √§√§ress√§ tai aitaan nojaillen, samaa tehd√§√§n nyt suuremmalla joukolla netiss√§ ‚Äď muttei v√§ltt√§m√§tt√§ yht√§√§n sen todemmin tai tarkemmin tiedoin. Aika monet kappaleiden tarinat ovat itseasiassa alunperin l√§ht√∂isin netin palstoilta, joissa ihmiset vuodattavat el√§m√§ntarinoitaan nimimerkkien suojista, toivoen joko virtuaalista takamuksille potkintaa saadakseen el√§m√§ns√§ uusille raiteille tai hyv√§ksynt√§√§ valinnoilleen ja saaden sek√§ n√§it√§ ett√§ kova√§√§nist√§ paheksuntaa muiden nimimerkkien taholta. ‚ÄĚTutkimusmatkoiltani‚ÄĚ matkaan tarttuneet tarinat yhdistyiv√§t, jakaantuivat ja k√§viv√§t erin√§isten ‚ÄĚent√§s jos?‚ÄĚ ja ‚ÄĚnupit kaakkoon‚ÄĚ -prosessien l√§pi ennen levylle p√§√§tymist√§√§n. Mielenkiintoista kyll√§ levyn kappaleita on tulkittu minun eri puolikseni, vaikka et√§√§nnytin itse√§ni reippaalla k√§dell√§ levy√§ tehdess√§ni.

Mielenkiintoinen pointti. Itse kun näin ja koin sinut kokoajan tarinankertojana, et siihen suoranaisesti mukaan kuuluvaksi.

- Levyn syntyvaiheissa sen ty√∂nimen√§ oli ‚ÄĚmultividual(s)‚ÄĚ, eli monilo ‚Äď vastakohtana k√§sitteille individual / yksil√∂. Vaikka ihmisist√§ puhutaan yleens√§ yksil√∂in√§, vaikka todellisuudessa olemme kukin monia, eri yhteyksiss√§ ja eri ihmisten kanssa erilaisia persoonia. Ty√∂nimi j√§i lopulta kuitenkin vai ty√∂nimeksi, l√§hdetty√§ni pohtimaan identiteetin k√§sitett√§. Sana ‚ÄĚidentiteetti‚ÄĚ on kiinnostava. Se on johtunut latinan samaa tarkoittavasta sanasta idem, saaden vaikutteita my√∂hemm√§n latinan olemista tarkoittavasta essentitas-sanasta ja toistumista, toistettavuutta tarkoittavasta sanasta identitem: identiteetti, toistettavaa olemista. Lis√§ksi levyn nimess√§ oleva | jakaa ‚ÄĚidentities‚ÄĚ sanan kahteen osaan: id ‚Äď freudilainen viettipohjan k√§site, libidon (eros) ja thanatoksen alainen psyyken osa ja entities ‚Äď entiteetit. Monikkomuoto ei t√§ss√§ yhteydess√§ kerro, onko kyseess√§ yhden vai useamman ihmisen identiteetit tai id-entiteetit. Eros ja Thanatos p√§√§tyiv√§t seikkailemaan yhteen raitaan, samalla heit√§ hokeva tallenne vuodelta 2003 p√§√§tyi viimein k√§ytt√∂√∂n.

Omiksi suosikikeiksini levyllä ovat muodostuneet skinnypuppymaisesti hiipivä ja nurkissa rapiseva Loonies, öisen metropolin henkeä ja sykettä huokuva Loner, sekä jo edellä mainittu Interrogation. Mitkä raidat ovat kasvaneet omiksi lempilapsiksesi?

- Miellyn yleensä kappaleistani niihin, joita olen hionut vähimmän aikaa tai joiden synty on jollain tavalla yllätyksellinen. Tällä levyllä ne ovat Silence ja Underdog. Kauan työn alla olleiden kohdalla vie aikansa, ennen kuin niitä pystyy kuuntelemaan jälleen tuoreella korvalla

Levyä on ymmärtääkseni kasattu viisi vuotta. Loitko tuona aikana jotain jonka olisit halunnut mukaan tälle levylle, mutta joka ei vain toiminut tai jäi jostain muusta syystä pois?

- Id|entitiesin ulkopuolelle jäi useampia kappaleita. Yhden luovutin Haeretici 7o74:n käyttöön duon keikalle ja se ns. jäi sille tielleen. Pari ei suostunut löytämään julkaistavaa muotoa ja jäi istumaan hyllylle, Piggies ei mahtunut mukaan ja siirtyi Ten.-kokoelmalle vokaalittomana ja jonkun jätin keskeneräiseksi ihan tilanpuutteen vuoksi.

Ovro ei ole lähtemässä mitenkään suuremmin keikoille, tosin tarjouksia otetaan kuuleman mukaan kuitenkin vastaan. Mutta miltä Ovron tulevaisuus muuten näyttää? Onko uusia julkaisuja suunnitteilla ja mihin suuntaan Ovron äänitaide/musiikki on seuraavaksi kehittymässä?

- Seuraavan julkaisun suunnitelmat ovat jo suhteellisen selvillä ja raakaäänen keräys käynnissä. Suunniteltu vertautuisi ehkä lähinnä Gegendurchgangenzeit-levyn tyyliin, mutta tässä vaiheessa kun mitään ei ole varsinaisesti tehty, asiat saattavat elää vielä reippaasti. Keskeneräiset tekeleet voivat hyvinkin vaatia ääntään kuuluville ja päästä työn alle ensin.

Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain on jäänyt sanomatta niin nyt olisi sen sanomisen aika...

- Kiitokset tästä haastattelusta! Kysymykset olivat erinomaisia ja pohdituttavia, samalla avautui myös uusia näkökulmia omaan tuotokseen.

Mika Roth
Kuvat: Ovro
Lukukertoja: 2679
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös