Haastattelut

Huudahdus maailmalle - [Ówt krì]

14.04.2015

- [Ówt krì]n livesetit ovat yhtä poikkeusta lukuun ottamatta pohjautuneet improvisaatioon ja vapaaseen äänimassaan. Poikkeuksena toimi taannoinen keikka Turun Kirjakahvilassa missä soitin esikoislevyllä olevan kappaleen Darker Sensation. Kyseisestä kappaleesta löytyy myös video netistä. Jossain määrin on tarkoitus myös tulevaisuudessa tuoda biisejä livesettiin, mutta esiintymisissä pääpaino pysynee improvisaatiossa ja tunnelmien ja äänimaisemien luonnissa.

Haastattelun aikoihin keikkoja oli takana viisi kappaletta. Näistä ensimmäinen oli kesällä 2014 järjestetyn Ambient Music Conferencen klubi-iltana Dark Ambient Friday joka toimi lähinnä seitsemän suomalaisen artistin esittelytilaisuutena. Tuon jälkeen [Ówt krì] on esiintynyt mm. Yhdysvalloissa ja tänä vuonna tarkoitus olisi ottaa kotimaa haltuun.

Incarcerated julkaistiin C-kasettina, mutta onko tämä ainoa julkaisumuoto?

- Incarcerated löytyy digitaalisena mm. iTunesista ja Spotifysta sekä [Ówt krì]n omilta bandcamp sivuilta. C-kasetti toimii puolestaan ainoana fyysisenä julkaisumuotona ja on saatavilla Cursed Tapesin distron listoilta, sekä mahdollisten vaihtojen myötä muista distroista. Owt kri

Minkälaisina näet tämän jo kertaalleen kuolleeksi tuomitun formaatin kehitysmahdollisuudet?

- Kasetti elää tällä hetkellä ymmärtääkseni oikein hyvää elämää underground piireissä. C-kasetti on mielestäni hyvä lisä vinyylin oheen näinä aikoina, kun fyysiset äänitteet kamppailevat myynnistä. Ylipäätään näen kulttuurin monimuotoisuuden hyvänä asiana joten sama koskee myös ääniteformaatteja. Itse kun on kasvanut kovimman kasettibuumin aikana, niin onhan tuossa kasetissa mukana myös aimo annos nostalgiaa.

[Ówt krì]:n vaikutteita pohdittaessa alkupisteenä toimi Sunn O))):n innoittamana syntikka drone, mutta tuo polku tuli kuljettua nopeasti loppuun. Pian moni nyky-klassisen säveltäjä kuten La Monte Young, Steve Reich sekä György Ligeti kävivät tutuiksi ja syiden sekä seurauksien verkkoa onkin vaikea hahmottaa – kuten musiikissa nyt yleensäkin. Levyarviossa mainitsemani Throbbing Gristle saa pohtimaan sitä, kuinka monet pioneeritkin katoavat seuraajiensa jalkoihin, vaikka suuressa kuvassa heidän perintönsä onkin merkittävä. Entä minkälaisia jälkiä haluaisit itse jättää tuleville esiintyjille ja ryhmille?

- Sitä mitä itse tahdon jättää jälkeeni on vaikea sanoa. Pyrin elämään päivän kerrallaan ja luomaan teoksen kerrallaan. Olen enemmän kuin tyytyväinen jos jokin minun säveltämäni äänimaisema tai kappale onnistuu liikuttamaan kuulijansa.- Samalla kun tiedostaa liikkuvansa syvällä marginaalissa sitä pyrkii myös pitämään tavoitteet ja toiveet maanläheisinä. Tällä hetkellä jokainen levyarvio sekä haastattelu on pieni voitto ja jokainen fanilta saatu huomio on julkisen kiitoksen arvoinen.

Entä miltä tulevaisuus näyttää? Onko luvassa lisää (nauha?)julkaisuja, ehkä mahdollisesti jotain erikoisempaa, live-esiintymisiä, Keski-Euroopan valloitusta tms.

- Keski-Euroopan, tai lähemmin sanottuna Saksan, valloitus olisi kyllä kova juttu minun kirjoissa, mutta vuosi 2015 taitaa mennä enemmän Suomeen keskittyen. 2014 vuonna soitin tosiaan pari keikkaa Yhdysvalloissa missä vastaanotto oli hyvä, samoin kuin maailmalta tullut palaute Alrealon Musiquen 2013 julkaisemalle esikoislevylle The New Seed (ALRN041) .

- Näkisin siis että musiikilleni voi löytyä kysyntää maamme rajojen ulkopuolelta missä kokeelliselle musiikille on olemassa laajempi scene kuin täällä Suomessa.

- Nauhajulkaisuista en osaa sen enempää vielä sanoa, mutta toki toivon myös niitä tulevaisuuteen. Tänä vuonna on kuitenkin ollut puhetta kollaboraatiovinyylistä yhdysvaltalaisen XAMBUCAn kanssa sekä uudesta [Ówt krì] CD:stä, eli näitä koetetaan toteuttaa. Live-esiintymisiä on tarkoitus soittaa kun vaan oikeat estradit ja yhteistyötahot löytyvät ja pari musiikkivideota on työpöydällä.

Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain on jäänyt sanomatta niin nyt olisi sen sanomisen aika...

- Tahdon kiittää teitä huomiostanne ja halusta tuoda ääneni ihmisten tietoisuuteen. Toivon että mahdollisimman moni ottaa hetken aikaa ja antaa musiikilleni mahdollisuuden. En lupaa että se palkitsee ensi kuuntelulla, mutta jos pitää mielen avoimena niin sieltä saattaa löytyä yllättäviä tasoja.

Kuvat: Rita Miklán
Mika Roth
Lukukertoja: 3644
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös