Haastattelut

Kulmikkaan metelin Luuydin

11.07.2017Joonas: - Minä ja Rauli ollaan ainoat yhtyeen CMX-intoilijat, mutta sitä tuli lukioikäisenä YUP:n ja Faith No Moren ohella kuunneltua niin paljon, että vaikutteet kuuluvat varmaan väkisinkin. Sanoittajana Martikainen ja Yrjänä ovat suurimmat esikuvani Kate Bushin ohella. Omalla kohdalla suurimmat innoituksen lähteet löytyvät usein bändeistä joilla on tavalla tai toisella punk-pohjaa, joten punkahtava ilmaisu hiipinee sitä kautta soittoon.

Kansikuvassa on halkaistuna kasvot/naamio, ja sama teema löytyy myös sisäkansista. Mitä haluatte tällä sanoa ja mitä sieltä luun ytimestä oikein löytyy?

Urho: - Joonas on hoitanut nää visuaalisen puolen hommat ja lyriikat oikeestaan kokonaan niin se varmaan osaa kertoo parhaiten, mut mainittakoon että Joonaksen tekemä ajatustyö meiän musaan liittyen on aina tehnyt muhun vaikutuksen. Mulla on ollut koko ajan vahvasti semmonen olo, että tässä bändissä on joka biisissä takana joku oikee ajatus, joka on parhaan mukaan hiottu lopulliseen muotoonsa.

Joonas: - Huomasin demoa tehdessä, että sen sanoitusten kertojat tuntuivat usein pohtivat suhdettaan johonkuhun tai johonkin toiseen. Demon nimi syntyi tätä kautta ja aika pian luonnostelin kannen kuvan, joka tuntui istuvan hyvin teemaan. Sanoituksissa pohdiskelen usein ihmisyyttä ja sen tietynlaista vajavaisuutta, minkä vuoksi jollain tavalla avautuvat kasvot kiehtovat mieltä. Kuvissa koetetaan tuoda esiin niitä tunteita, joiden kuvaamiseen sanat eivät usein riitä ja kuroa umpeen mielten välisiä kuiluja.

Olette saaneet ruuvattua kiekon soundit todella rouheiksi. Löysittekö oikean kaavan studiossa, vai ovatko biisit kiskaistu narulle ns. lennossa?

Urho: - Me äänitettiin toi toka demo treeniksellä. Laivueessa soittava Ville pestattiin äänitteleen ja tuottaan tota ja sehän olikin helvetin pätevä siinä hommassa. Miksailuvaiheessa oli läsnä lähinnä mä, Joonas ja Ville, ja muut anto sit raakaversioista kommenttia. Mä tein lopuks vielä masterin tosta, eli käytännössä lisäsin vähän säröö jo käytännössä valmiiks miksattuun sessioon.

Joonas: - Kappaleet äänitettiin lauluja ja koskettimia vaille livenä, joten äänitysvaiheessa ei sovituksia tai soundeja enää liiemmin tuunattu. Ville ja Urho saivat väännettyä biiseihin pirun kovat soundit kyllä.Kuvitellaan hetken että ajasta ja rahasta ei olisi pulaa, ja voisitte värvätä tuottajaksi vaikka kenet. Millainen julkaisu tuolloin syntyisi ja ketkä olisivat sitä tuottamassa, entä olisiko mukana vierailevia tähtiä - ja jos, niin keitä?

Joonas: - Huh. No tuota… Steve Albini äänittäisi levyn ja David Lynch ohjaisi Säikeet-kappaleeseen musiikkivideon, jossa esiinnymme joissain päättäjäistanssiaisissa. Johonkin biisiin täytyisi myös saada torvisoittimia Stoogesin Fun Housen hengessä.

Urho: - Jos olis rajattomasti rahaa ja aikaa niin hankkisin kyl oman studion ja opettelisin ite säätämään saundeja siihen pisteeseen asti, että sais just sellasta jälkeä kun haluttais.

Näin siis Luuydin-leirissä. Lähitulevaisuus näyttää siltä, että yhtye on pian työstämässä lisää biisejä studiossa. Materiaalia on Joonaksen mukaan syntynyt melkoista tahtia, joten odottelusta muodostuu tuskin kovinkaan pitkä. Suosittelemme siis kuulolla pysymistä. Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi sen aika…

Urho: Ei kait siinä muuta kun, että NOISE NOT MUSIC 4 EVER, ja älkää olko jurboja.

Haastattelu: Mika Roth, kuva: Tarja Tuikkanen
Lukukertoja: 4195
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös