Ajankohtaista

Radiohead: Ok Computer Oknotok 1997 2017

08.09.2017

Paranoid Android on yksi levyn useista klassikoista, jossa tämä moni-ilmeisyys toteutuu kirkkaana musiikillisena timanttina. Oman aikansa Bohemian Rhapsody on kokeellinen ja monimutkainen niin musiikin kuin laulusuorituksenkin suhteen, mutta samaan aikaan se tihkuu tiukkaa, lihaisaa ja melodista soitantaa. Siinä ei ole tippaakaan sitä tekotaiteellisuutta, johon bändi myöhemmin ajoittain sortui esimerkiksi Amnesiac- ja King of Limbs -albumeilla 2001 ja 2011. Samaan kauniiden ja katkeransuloisten mestariteosten sarjaan kuuluvat tältä albumilta ainakin Exit Music, Karma Police, No Surprises ja Airbag. Ainakin.

Albumin 20-vuotisjuhlajulkaisu Oknotok:n kakkoslevy niputtaa yhteen OK Computerin sinkkujen b-puolet sekä kolme ennenjulkaisematonta kappaletta, jotka ovat erinomainen syy hankkia juhlaversio. Toisin kuin aikanaan julkaistut b-puolet, erityisesti Man of War nousee aivan albumitasolle. Myös I Promise sekä Lift ovat vahvoja lauluja.

OK Computer oli päätepiste 1990-luvun Radioheadille. Vaikka seuraaja Kid A oli vielä samanveroinen mestariteos, siinä oli enää hyvin vähän niitä melodisia elementtejä, jotka nostivat bändin nykyiseen asemaansa. OK Computer tuntui jo ilmestymisvuonnaan klassikolta, ja vuodet ovat vain tätä tunnetta vahvistaneet.

Heikki Väliniemi
Lukukertoja: 3048
Facebook
Artistihaku
Ajankohtaisissa my�s