Klassikko

TV Smith: Generation Y, 1999

21.10.2022Punkin ja punk rockin TV Smith on jättänyt jo aikaa sitten taakseen, mutta tällä levyllä – ja jopa edellä kuvatuissa olosuhteissa – herran karismaattisen käheä lauluääni pääsee oikeuksiinsa. Eikä kyse ole vain vanhojen muistikuvieni värittämistä fiiliksistä, koska musiikki kuulostaa tässä päivässä entistäkin laadukkaammalle, raikkaammalle ja voimakkaammalle. Tältä minusta ainakin nyt tuntuu, kun kuuntelen pitkästä aikaa albumia ja hämmästelen sen väkevän puhuttelevaa ajattomuutta.

Tyyliksi voisi sanoa rosoisen alternative rockin (joka itsessään on aivan mahdottoman väljä sanapari), jossa brittiläisyys kumisee läpi ja terää ei ole menetetty. Sävellykset ovat kautta linjan vahvoja, Smithin korostaessa melodioita olosuhteisiin nähden ovelillakin pikku siirroilla. Rajattu aika studiossa on asettanut selän seinää vasten, mutta samalla jokin vaikuttaa naksahtaneen paikoilleen ja kohdilleen. Karsitun taloudellinen muoto tuo esiin biisien tärkeimmät puolet, enkä keksi sovituspuoleltakaan valittamisen aiheita.Olinkin iloisen yllättynyt musiikin yleisestä soundista, joka kuulostaa erittäin vähän 90-luvun lopulta ja ennemminkin ajattomalta rockilta. Mukana tullut saatekirje tekijältä itseltään valottaa albumin taustoja sekä syntyhistoriaa, jossa kaikki piti pistää purkkiin osapuilleen ensimmäisellä yrityksellä, eikä studiossa todellakaan hinkattu sataa raitaa päällekkäin – kuten jotkut tuohon aikaan tekivät.

Musiikki on siis kuosissa, mutta ehkäpä sittenkin parhaimmat terät löytyvät teksteistä. Mukana on aimo annos kitkerää, tummempaa huumoria, jonka satunnainen kuulija voi toki ohittaakin. Smith ei näet juutu alleviivauksissaan ja antaa kuulijalle runsaasti tilaa. Voitkin lukea lyriikat yhdellä, toisella ja kenties kolmannellakin tavalla, eri asioita painottaen, eikä vääriä tulkintoja tietysti ole olemassakaan.

Kunnia konkarille ja kiitokset Hiljaiset Levyt, että teitte näin hienon kulttuurityön. Ja tuli taas kerran todistettua sekin, että hyvällä musiikilla ei ole parasta ennen -päivää.

Mika Roth
Lukukertoja: 1190
Facebook
Artistihaku
Klassikoissa my�s