Klassikko

TV Smith: Generation Y, 1999

21.10.2022Punkin ja punk rockin TV Smith on j√§tt√§nyt jo aikaa sitten taakseen, mutta t√§ll√§ levyll√§ ‚Äď ja jopa edell√§ kuvatuissa olosuhteissa ‚Äď herran karismaattisen k√§he√§ laulu√§√§ni p√§√§see oikeuksiinsa. Eik√§ kyse ole vain vanhojen muistikuvieni v√§ritt√§mist√§ fiiliksist√§, koska musiikki kuulostaa t√§ss√§ p√§iv√§ss√§ entist√§kin laadukkaammalle, raikkaammalle ja voimakkaammalle. T√§lt√§ minusta ainakin nyt tuntuu, kun kuuntelen pitk√§st√§ aikaa albumia ja h√§mm√§stelen sen v√§kev√§n puhuttelevaa ajattomuutta.

Tyyliksi voisi sanoa rosoisen alternative rockin (joka itsessään on aivan mahdottoman väljä sanapari), jossa brittiläisyys kumisee läpi ja terää ei ole menetetty. Sävellykset ovat kautta linjan vahvoja, Smithin korostaessa melodioita olosuhteisiin nähden ovelillakin pikku siirroilla. Rajattu aika studiossa on asettanut selän seinää vasten, mutta samalla jokin vaikuttaa naksahtaneen paikoilleen ja kohdilleen. Karsitun taloudellinen muoto tuo esiin biisien tärkeimmät puolet, enkä keksi sovituspuoleltakaan valittamisen aiheita.Olinkin iloisen yll√§ttynyt musiikin yleisest√§ soundista, joka kuulostaa eritt√§in v√§h√§n 90-luvun lopulta ja ennemminkin ajattomalta rockilta. Mukana tullut saatekirje tekij√§lt√§ itselt√§√§n valottaa albumin taustoja sek√§ syntyhistoriaa, jossa kaikki piti pist√§√§ purkkiin osapuilleen ensimm√§isell√§ yrityksell√§, eik√§ studiossa todellakaan hinkattu sataa raitaa p√§√§llekk√§in ‚Äď kuten jotkut tuohon aikaan tekiv√§t.

Musiikki on siis kuosissa, mutta ehkäpä sittenkin parhaimmat terät löytyvät teksteistä. Mukana on aimo annos kitkerää, tummempaa huumoria, jonka satunnainen kuulija voi toki ohittaakin. Smith ei näet juutu alleviivauksissaan ja antaa kuulijalle runsaasti tilaa. Voitkin lukea lyriikat yhdellä, toisella ja kenties kolmannellakin tavalla, eri asioita painottaen, eikä vääriä tulkintoja tietysti ole olemassakaan.

Kunnia konkarille ja kiitokset Hiljaiset Levyt, että teitte näin hienon kulttuurityön. Ja tuli taas kerran todistettua sekin, että hyvällä musiikilla ei ole parasta ennen -päivää.

Mika Roth
Lukukertoja: 262
Facebook
Artistihaku
Klassikoissa myŲs