Pienet

Sinkut ‚Äď Helmikuu 2007

19.02.2007


Finger Cosmobile: Finger
Jukeboss

Helsinkiläistyneen Cosmobilen tyyli on kehittynyt menneiden vuosien emosta kohti persoonallisempaa ja samalla myös postmodernimpaa rock-ilmaisua. Yhtye yhdistää ihailtavan suvereenisti eri tyylilajien ja vuosikymmenten musiikillisia piirteitä. Tämän se tekee niukoin elementein, mutta enempää ei tarvita kun kaikki on näin hallittua. Finger-single lupaa yhtyeen tulevalta debyyttipitkäsoitolta paljon. Kappaleessa on modernin minimalistinen groove ja kerrasta tarttuva klassinen ja simppeli kertsi. Biisi perustuu oikeastaan vain kahteen riffiin ja hienoon melodiaan, mutta kaikki on sovitettu yhteen mahtavasti ja tunnelma on alusta loppuun katossa. Tuomaksen yleistynyt tapa käyttää falsettia tuo oman riemastuttavan lisänsä keittoon. Bonus-siivu Show Love tuo muistumia Talking Headsista. Funkyt riffit ja täysin puskasta tuleva perkussioilottelu vie jalat maton alta. Tämä pesee useimmat ulkomaan indiepellet 5-0.

Sami Nissinen


Whenever… Day Eleven: Whenever You Say You Love Me
GBFAM

Puoliraskasta rokkia soittava Day Eleven julkaisee maistiaisen maaliskuussa ilmestyvältä pitkäsoitoltaan. Whenever You Say You Love Me -sinkun perusteella odotettavissa on mukiinmenevää musiikkia. Pikkulevyn nimibiisi etenee mukavan groovaavasti. Etenkin hiljaisemmat säkeistöt miellyttävät, ja pakko myöntää, että kertosäkeen kitarat murisevat oikein mainiosti. Kerrasta biisi ei kylläkään jää päähän. B-puolena kuullaan kaksi versiota kappaleesta Dissonance Fading. Tällä kertaa liikutaan huomattavasti nopeammalla tempolla. Hiljainen kertosäe luo kivaa kontrastia jyräävään säkeistöön. Hyvä biisi! Heti perään luetaan sama lanaus akustisesti. Kuulostaa oikein hyvältä, tykkään kovasti. Kyllähän tätä kannattaa tulevaisuudessa silmällä pitää.

Tuomas Tiainen


RNR Is Not Dead King Remedy: Rock¬īn¬īroll Is Not Dead
Vallankumoustuotanto

Rock¬īn¬īroll ei ole todellakaan kuollut, julistaa King Remedy tuoreimman sinkkunsa nimibiisill√§. Pelkist√§misen oppia ja rehellist√§ raatamista kunnioittava nelimiehinen helsinkil√§isryhm√§ osoittaa my√∂s uskovansa omaan julistukseensa, joten sinkuran kolme siivua puskevat jokainen h√∂yryveturin lailla eteenp√§in. King Remedy ei pyri mitenk√§√§n radikaalisti uudistamaan tyyli√§, vaan retkue uskoo vankkumattomasti oman asiansa oikeellisuuteen.

Tuo horjumaton usko kantaakin bändiä pitkälle, vaikka ränttä-tänttä rallit kaipaisivatkin ehkä siellä täällä jotain pientä maustamista. Näin juureva, verenmakuinen ja eloisa rock elää toki aina, etenkin kun sitä päästään soittamaan elävälle ja eläväiselle yleisölle. King Remedy onkin varmasti lauteilla rädähdysherkkää ainesta, mutta ainakaan vielä sitä samaa kipunointia ei ole pystytty siirtämään studiossa narulle.

Mika Roth


Laakso: Hurrin hurjaa elämää
Bale

Suomalaisittain nimetty ruotsalaisbändi Laakso on vaihtanut laulukielen englannista suomeksi ja kirjoittanut biisin hurrin hurjasta elämästä. Ilmeisesti kyse ei ole vitsistä, vaikka sanoitukset huvittavat ovatkin. Suomenkieli taittuu suomalaisia sukujuuria omaavalta Markus Krunegårdilta paremmin kuin englanti monelta suomalaispopparilta. Singleltä löytyy myös lainabiisi Juice Leskiseltä. Puhki kulunut Syksyn sävel kuulostaa ruotsalaisten käsittelyssä joten kuten tuoreelta. Toivottavasti mainiona indiepoppibändinä kunnostautunut Laakso ei rupea vitsailemaan liikaa ja vajoa kertakäyttöisen huumorimusiikin suohon.

Marko Ylitalo


Funkbuddy Misleds: Funkbuddy

Kuten levyn nimi lupaa, on jyväskyläläisyhtyeen tuoreella sinkulla useampi ripaus funkia. Enemmän Misleds kuitenkin rokkaa groovesti ja tekee sen melkoisen rouheasti ja kepeästi, hetkittäin jopa bluesilla otteella, innostuen tämän tästä rytkyttämään funkisti. Solisti Ms. Ledin vahva rokkivire saa tukea jamittelevasta kitarasta ja ilmeikkäästä rytmipotkusta. Kokonaisuus maistuu aiempaa demoa viimeistellymmältä ja paketin haastava energia ja sulavasti juokseva vuoristorata hyppää kasvoille valloittavasti. Livenä juhlat ovat takuulla katossa, mutta näin levykuuntelussa seuraava askel voisi olla kaavan tiivistäminen hyvästä paketista hitikkääseen hyvään pakettiin. Ja lahjakuoret päälle.

Ilkka Valpasvuo


Wholeshebang! Murmansk: Wholeshebang!

Helsinkil√§inen indie rock ‚Äďnelikko Murmansk siirtyi viime vuonna uuden laulajansa Laura Soinisen my√∂t√§ aiempaa raivokkaampaan ja rajoille vet√§v√§√§n suuntaan. Ei b√§ndi aiemminkaan mitenk√§√§n aurinkoisesti tai tyynesti pistellyt, mutta nyt hommassa on vahvasti sellainen synk√§n rouheinen punk-vire mukana. Nimens√§ mukaisesti kylm√§√§ ja maastoltaan tyly√§ ja ankaraa kuvaa maalava b√§ndi s√§r√∂junnaa vaaniskellen, Lauran laulun kaartaessa kaihoisasta melankoliasta aina kirskahtelevaan raivoon asti. Mitenk√§√§n huono tai yksiulotteinen ei ollut kyll√§ edellinen solisti Elisabethkaan, mutta liven√§ Lauran ulottuvuus ja tulkinta oli pudottaa perseelle. Levymuodossa hommaa ei ehk√§ p√§√§stet√§ samalla tavalla irti, mutta riisuttu hillint√§, jossa pinnan alla kuohuu, toimii hyvin kaiuttimista. Wholeshebangin aaltoilu, Agora Twistin aggressiivinen alavire ja Hoverin avara kaiho esittelev√§t kaikki erilaisia vivahteita oman juttunsa l√∂yt√§neest√§ yhtyeest√§.

Ilkka Valpasvuo


Daydreamer The Conquistadors: Daydreamer

Daydreamer on maistiainen vaasalaisen The Conquistadorsin tulevalta debyyttialbumilta. Tulokasyhtye noudattaa musiikintekemisess√§√§n saatekirjeen mukaan sellaista dogmiajattelua, jonka mukaisesti biisi tulee kirjoittaa ja nauhoittaa yhdess√§ p√§iv√§ss√§. Tarkoitus lienee v√§ltt√§√§ ‚ÄĚylituottamisen‚ÄĚ sudenkuopat. Mielenkiintoiseksi t√§m√§n tekee se, ett√§ yhtye soveltaa rockmusiikille tyypillist√§ aitousajattelua syntetisaattorirockiin, joka tuottamisen suhteen on varsin toisenlainen laji. Ilke√§ mies voisi sanoa, ett√§ jos tyylilajin perinteet hallitsee n√§inkin hyvin ei oikeaoppisen pastissin tekemiseen enemp√§√§ tarvitakaan aikaa. Noh, ep√§ilem√§tt√§ dogmien merkitys on kuitenkin t√§rke√§mpi orkesterille itselleen kuin heid√§n musiikkinsa kuuntelijoille, laatuhan se lopulta ratkaisee. Daydreamer on hitinhajuinen biisi, joka sis√§lt√§√§ mieleen j√§√§v√§n synakoukun. Tyylilt√§√§n se ei ole kaukana esimerkiksi Violan nykyisest√§ saundista. Kenties ty√∂skentelymetodeista johtuen, ovat kipaleen saundit varsin tyrnit. T√§m√§ k√§y hyvin ilmi, kun sit√§ vertaa kakkosraitana tarjoiltavaan Firevision-remixiin.

Sami Nissinen


Circles theRMS: Circles

Oululainen, hieman vaikeasti lausuttavan nimen itselleen valinnut theRMS, julkaisi debyyttialbuminsa jo vuonna 2003. Tuore Circles sinkku pohjustaa puolestaan tulevaa toista pitkäsoittoa, mutta syystä tai toisesta se suurin suksee on jäänyt bändiltä vielä väliin.

Tuoreen sinkun kolme raidan valossa se todellinen l√§pimurto voisi periaatteessa tapahtua koska tahansa ‚Äď kunhan ryhm√§ saisi t√§r√§ytetty√§ kasaan todellisen ison luokan hitin. Niin nimibiisi, kuin sen j√§lkeen kuultavat God¬īs Gift ja Feeding The Fear ovat kyll√§ tasavahvoja, mutta mit√§√§n el√§m√§√§ suurempaa ne eiv√§t joistain lupauksista huolimatta viel√§ tarjoa. Vokalistin √§√§ni sopii rosoiseen, Sentencedm√§iseen tyyliin kuin nyrkki silm√§√§n ja erityisesti soittokertojen my√∂t√§ tanakat kappaleet osoittavat mukavaa tarttuvuutta. L√§hell√§ siis ollaan jo, joten toivoa sopii ett√§ tulevalta pitk√§soitolta l√∂ytyy se biisi, joka muuttaa theRMS:n tulevaisuuden menestystarinaksi. Kuullun perusteella kun b√§ndi ansaitsisi tulla jo huomattavasti laajemmin tunnustetuksi.

Mika Roth


Traffic Island: Day Without Air
Universal

Turkulainen rullaava indie rock ‚Äďyhtye Traffic Island vakuutti isosti jo viimekev√§isell√§ ep:ll√§√§n, jossa kevyen ilmava, kiivaaseenkin juoksuun ylt√§v√§√§ melodinen indiepoprock pisteli tarttuvasti ja iloisesti. Nelikon kyvyt huomasivat my√∂s levy-yhti√∂t, niinp√§ t√§m√§ kahden biisin sinkku valmisteleekin tiet√§ huhtikuussa julkaistavalle pitk√§soitolle.

Ep:lläkin soinut Day Without Air rullaa edelleen hymyillen, menevästi ja mukaansatempaavasti. Samasta paketista löytyy niin pinta-indien sävyjä kuin klassisia The Clash-riffejä. Bloc Partyjen ja The Killersien lisäksi sukulaissielujen nousee vahvasti myös The Strokes kakkosraidalla Big City Drinking - samanlaista rouheaa karheutta, joka pistää tanssivaihdetta silmään. Yhtye parantaa koko ajan.

Ilkka Valpasvuo
Lukukertoja: 8898
Facebook
Artistihaku
Pienissš myŲs