Pienet

Sinkut ‚Äď Joulukuu 2007

20.12.2007


Wheels brightboy: Wheels Of Misfortune
HMC

Ihan liian harvoin saa k√§siins√§ vinyyliseiskoja brightboyn kaltaiselta orkesterilta. Helsinkil√§isten tumman tanssipotkuinen indierock on lis√§ksi t√§ss√§kin formaatissa yht√§ iskev√§√§. Nimibiisi on todella tarttuva eik√§ A-puolen kakkosraita Sirens juurikaan j√§lkeen j√§√§. Ainoastaan t√§ll√§ vinyylill√§ soiva Something¬īs Missing on selv√§sti ilmavampi ja rennommin groovaava s√§vellys. Tiukka tanssipoljento ja puristava tummuus on v√§lill√§ heitetty syrj√§√§n, mik√§ ei kuitenkaan tarkoita sit√§ ett√§ biisi j√§isi miksik√§√§n t√§ytesilpaisuksi. Vaikka se ehk√§ ‚ÄĚiske‚ÄĚ niin napakasti niskasta kuin potkivammat raidat, on t√§llainen huolettomampi ‚ÄĚp√§iv√§uni‚ÄĚ hyv√§ todiste siit√§ ettei yhtye v√§ltt√§m√§tt√§ ole vain sen yhden juttunsa vanki. Koukukkuudessa biisi toki h√§vi√§√§, kaipa se muuten olisi nostettu levylle asti.

Ilkka Valpasvuo


Peephole City Downstairs: Peephole City
Fullsteam

Rouheaa rockin, punkin ja indien sekasotkua maustettuna hetkittäin hardcorehtavan haastavalla laululla ja vahvemmin tilu-uruilla, siinäpä helsinkiläisen nelikon Downstairsin kaava ainakin jonkinlaisena tiivistettynä kuvauksena. Tammikuussa tulevaa pitkäsoittoa lämmittelevä kahden biisin vinyyli-single alkaa olla jo sen verran vahvaa näytettä yhtyeen riehakkaasta tarttuvuudesta, että pidempää lättyä alkaa odotella vesi kielellä. Sekä A-puolen nimibiisi että vain tällä lätyllä kuultava kakkosraita Guilt Sex, Hot Corpses iskevät hyvin. Downstairsin live-esiintymistä on myös kehuttu paljon, eli taitaa olla kyseessä jälleen uusi kultakimpale Fullsteamin tallissa.

Ilkka Valpasvuo


Back Home Edward: Back Home

Millaista musiikkia Edward soittaa? No, sellaista melodista poppirokkia mitä kuulee radiosta. Back Homen kertosäe jäi jo parin kuuntelun jälkeen päähäni soimaan ihan huomaamatta. Meininki on melko tummasävyistä, mutta ei enempää kuin mikä on normi näinä HIM-aikoina. Kakkosraita First Move kuuluu siihen yleiseen mutta rasittavaan biisilajiin, missä on rullaava intro ja kertsi, mutta aina säkeistöön ryhdyttäessä bändi vaihtaa keskitempoon, ja jurnuttaa jotain mitäänsanomatonta laulajan taustalle. En halua olla ylettömän kriittinen - kuten sanottua, biisit jäävät päähän, mikä on ilmeisesti yhtyeen ylin tavoite, ja muutenkin ollaan selvästi harrastelijatason yläpuolella. Mutta todella vaikea tästä on mitään kovin yksilöivää sanottavaa keksiä.

Mikko Heimola


Päästänkö irti? Ismo Alanko Teholla: Päästänkö irti?
Fullsteam

Suomirockin shamaanin Ismo Alangon yhteisty√∂ ly√∂m√§soitintaiteilija Teho Majam√§en kanssa on valloittanut kansan jo livemuodossa. Nyt melko yll√§tt√§en nuoremman sukupolven Fullsteamille siirtyneen Ismon tuoreinta yhteisty√∂t√§ p√§√§st√§√§n kuulemaan my√∂s levymuodossa. P√§√§st√§nk√∂ irti? on Ismo-sarjassa kohtuullinen biisi, ihan klassikko-statusta en sille silti pysty lupaamaan. Tehon ly√∂m√§t taas ovat sellainen yksitt√§inen ‚ÄĚuusi‚ÄĚ piirre keitoksessa, joka saa odottamaan Teholla-levyst√§ hyv√§√§. Ja kyll√§h√§n Alanko edelleen osaa komean melodian ja tunnelmallisen kertos√§keen tekemisen, eik√§ miehen √§√§nenk√§yt√∂n suhteen ole viel√§k√§√§n erehtymisen vaaraa tai moitteen sijaa. Viime kes√§n Ilosaarirockissa nauhoitettu live-versio ei juurikaan eroa levytetyst√§, mit√§ nyt ehk√§ kasvaa levytetty√§ versiota komeammin. Kertonee vain siit√§ kuinka hyvin Alangon ja Majam√§en yhteisty√∂ liven√§ rullaa.

Ilkka Valpasvuo


When I See/Addicted Juggling Jugulars: When I See/Addicted
Kämäset levyt

Juggling Jugulars pist√§√§ taas uutta komian seiskatuumaisen verran. N√§m√§ jo vuonna 2006 Dassumin Pentin √§√§nitt√§m√§t biisit olivat tulossa yhtyeen uudelle levylle hienon Nothing¬īs Finished-l√§tyn ty√∂t√§ jatkamaan. Mutta sitten k√§vi ik√§v√§sti ‚Äď yhtyeen basisti Jantsa sai vaikean aivoverenvuodon ja sessiot j√§iv√§t luonnollisesti siihen. N√§m√§ kaksi kappaletta j√§iv√§t kuitenkin k√§siin ja nyt niist√§ on sorvattu hyvin munille potkiva sinkullinen kipakkaa punkkia.

Yhtyeen tumman tuuttauksen persoonallisin osa on edelleen Arja, jonka tuima vokalisointi pukee oivallisesti syvissä vesissä raivokkaasti kroolaavaa soittoa. Uuden basistinsa Jaanin kanssa yhtye on nyt tekemässä uutta tulemista ja näiden ääninäytteiden perusteella on lupa odottaa aika paljon. Jugut ovat edelleen olennainen osa suomi-punkin kärkikastia.

Ilkka Valpasvuo


Tonttu Valkyrend Varieté: Tonttu

Kotimainen Valkyrend Varieté vastaa tämän jouluksi julkaistavan sinkku-koosteen ainoasta joulusinglestä. Metallipohjalta lähtenyt, nykyään akustisvoittoisen folk-trubadurismin parissa pyörivä yhtye on tulkinnut jouluklassikon Tonttu sekä vahvistanut kokonaisuutta kahdella omalla samaa aihemaailmaa avaavalla kappaleella. Hevi-juuret kuuluvat eniten juuri Tontun mahtipontisessa toteutuksessa, etenkin jousisovituksien tukemana laulun jylhyys tuo vahvasti mieleen sitä joulun klassista tummaa juhlallisuutta. Omat kappaleet Jouluun sydän virttynyt on selkeästi heleämpää ja maanläheisempää näppäilyä, jossa yhtyeen kaunis folk-maailma pääsee oikeuksiinsa. Hevi-joulusta en olisikaan juuri jaksanut perustaa. Myös päätösraita Vapaus pistää selloineen hyvin, kuljetaan jossain laina-raidan jylhyyden ja kakkoskappaleen heleyden puolivälissä.

Ilkka Valpasvuo
Lukukertoja: 5919
Facebook
Artistihaku
Pienissš myŲs