Pienet

Pienet II ‚Äď Tammikuu 2008

15.01.2008


Ebb Depth Beyond One¬īs: Ebb
Oululainen Depth Beyond One¬īs on kasvanut virallisemminkin viisihenkiseksi ja pistelee yht√§ lailla moneen suuntaan kurkottavaa ‚ÄĚprogressiivista metallia‚ÄĚ kuin aiemmalla n√§ytteell√§√§n. Ainakin jossain m√§√§rin yhtenev√§n tarinallisen kokonaisuuden muodostava kolmen biisin l√§tty yhdistelee indierockin maisemat mieleentuovia s√§r√∂kitarariffej√§ polveilevaan rytmiikaan, kiitett√§v√§n harkitusti k√§ytettyyn tiluttelevaan kitaraan, m√∂risev√§st√§ perinteisemp√§√§n vaihtelevaan lauluun ja metallisen tummaan synkkisjuoksutukseen. Progemaisia melodiakaari-maalailuja katkotaan luovilla suunnanvaihdoksilla, jylhyyden vastapainona osataan my√∂s hiljenty√§ asian √§√§relle. S√§r√∂st√§√§n ja mahtipontisesta haarastaan huolimatta yhtye on oikeastaan soundiltaan melkoisen herkk√§ ja hauras. Tuossa indierockmaisessa tummuudessa jotkin elementit nostavat vahvasti mieleen mm. Lapkon, mutta metalliset √§rjynn√§t ja yleisesti progempi meininki tuovat keitokseen melkoisen erottajan. Kaiken kaikkiaan DBO tuntuisi kehittyv√§n hyvin t√§ss√§ omassa tummasti ja raskaahkosti vaeltavassa sarjassaan.


Freegear Freegear
Tamperelaisen rock-nelikko Freegearin toinen demoilu pistelee edellist√§ kipakammin. Rouhea veivaus liikkuukin enemm√§n hard rockin parissa, vaikka pohjalla olevaa 70-lukuista blues-psykedeliaa ei unohdetakaan. Psykedelia ei t√§ss√§ tapauksessa ole niink√§√§n huumeista kaleidoskooppia kuin hikist√§ groovea. Avausraita Heart¬īs Gone Wild l√§htee sen verran sata lasissa ett√§ tukka hulmahtaa. Onneksi nuori nelikko ei vauhdista huolimatta putoa pallilta vaan biisin punainen lanka ja melodia pysyy hyvin hallussa. Syd√§n on mennyt villiksi ja hakkaa kuin viimeist√§ p√§iv√§√§‚Ķ

Kun sekä hiukan rauhallisemmin kaartava Whiskey Head että poseeraavasti puksuttava Ghost Train jatkavat matkaa hyvin, voisi Freegeariltä pikkuhiljaa alkaa odottelemaan kenties ihan oikeaakin levytystä. Meininki on sen verran hyvää ja energistä, ettei varsinaista kritiikkiä kaiva helpolla esiin. Jonkinlaisena pohdiskeluna voisi tietysti miettiä, että kuinka kauan Ismo Mäkisen kirkas ääni pysyy samanlaisena ja kuinka hyvin se tulee kantamaan vastaavan kaahauksen kanssa pidemmän päälle? Nytkin Whiskey Headissä ääni värjyy ajoittain. Lääkkeeksi ei liene kaivata muuta kuin lisää treeniä ja ehkä vahvempaa lauluapua muulta bändiltä. Biisikynän puolelta ei vielä ole irronnut todellisia timantteja, mutta toki nämäkin kolme kappaletta ovat erittäin toimivia. Hiki lentää livenä, sekin on todistettu.


Kiero Kiero
Helsinkiläinen Kiero kertoo soittavansa alternative/emoa. Aika lailla totta kyllä, vaikka täytyy vielä mainita vahvat metalliset elementit sekä hetkittäin käytetyssä lauluruoskinnassa että rumputyöskentelyssä. Enemmän laulussa toki käytetään tuollaista kevyemmin voihkivaa kaavaa, jota joutuu kyllä jatkossa treenaamaan. Kaikkiaan yhtyeen toimivan melodiankäytön ohella tuo raskaamman puolen ja keveiden sävyjen yhteenliimaus on tällä hetkellä parasta Kieroa. Erityisen mieleenjääviä biisejä nelikko ei vielä ole luonut, mutta hyviä siemeniä on kyllä idulla. Kiero kuulostaa kyllä bändinnimenä enemmän suomenkieliseltä äkkiväärältä baarirokilta, mutta kuvaa toki myös tämän englanninkielisen altsu-nelikon tekemisiä kohtuullisen osuvasti. Ihan suorinta linjaa ei astella.


Lipified Liplock: Lipified
Rock-Rooster

Espoolainen Liplock lähtee uuden nelibiisisensä avauksella edellisen tapaan tiukalla rock-säröllä ja Nellin tiukalla laululla. Mutta loppulevyllä ote onkin sitten hitusen kepeämpi ja mausteita bluesin ja funkin maailmoista kuuluu vahvasti. Esa Urnbergin vieraileva foni on esimerkiksi Stripessa erittäin positiivinen lisä. Eikä yhtyeen tukevoituminen lisäkitaristilla ole tehnyt pahaa. Viisikon soitto on tiukkaa, mutta mukavan rullaavaa ja funk-sävyjen ansiosta myös melkoisen savuisaa. Laulu kuulostaa aiempaa harjaantuneelta, vaikkakin se paikoittain kulkee hiukan turhan ilmeettömästi. Sormia napsutteleva, öisen jazzahtava This City lähentelee jo melkein Branded Womenin tummia sävyjä, mutta kasvaa myös yhtyeen rullaavaan säröön. Just Goingin ska-henkinen funk-rullaus on myös erittäin nautinnollista settiä. Hyvä.


Liv Animal Liv Animal
Toinen espoolainen rockbändi tässä koosteessa on kolmihenkinen Liv Animal. Neljän biisin näyte pitää sisällään säröistä rokkia, jossa maistuu sekä melodinen kepeys että sähköinen energia. Trion soundia ei olekaan ihan helppoa liittää suoraan jonkin tyylilajin seuraajiin. Säröisessä soitossa maistuu kyllä grungemainen karheus, mutta raskaus ja tummuus eivät sitten puolestaan ole juurikaan Liv Animalin juttuja. Enemmän mauksi jää kepeä ja kiireetön rock, jossa on silti erittäin mukavasti särmää. Rami Kaalamon laulu on myös teemaan sopivaa ja kohtuullisen ilmeikästä. Eli pohjatyön osilta asiat alkaisivat olemaan aika lailla kunnossa. Seuraavaksi tästä kaavasta pitäisi sitten alkaa vuolemaan todellisia iskusävelmiä. Sillä ainakin tämän Liv Animalin näytteen suurin ongelma on se, ettei se kaikesta hyvyydestään huolimatta oikein jää päähän. Mutta jos kuningassäveliä syntyy ja niiden yhteydessä on edelleen näin vahva oma soundi ja säröstä huolimatta kepeä ja vaivaton ote, niin näistä elukoista kyllä kuullaan vielä…


Just A Number The Alibies: Just A Number
‚ÄĚH√§iriintyneeksi Gorillaziksikin‚ÄĚ haukuttu/kehuttu ylivieskal√§ht√∂inen The Alibies lohkaisee jo toisen lyh√§rin n√§ht√§v√§sti valmiilta, mutta viel√§ julkaisemattomalta debyyttialbumiltaan. Siksi p√§√§tinkin lassota arvion t√§nne osaksi demojen ja promojen kokonaisuutta, arvioidaan se pitk√§soitto sitten ihan kokonaisella arviolla.

Aika samoissa maailmoissahan kaksikko edelleen vaeltaa ‚Äď aika tuhnuisella toteutuksella viimeistellyn kasari-melankolisen elektro/s√§mplebrittipopin parissa taiteillaan melko pelkistetysti ja vakavamielisen hilpe√§sti. Kaunis mollimelodinen laulu ja v√§lit√∂n tekemisen meininki lienev√§t niit√§ parhaita piirteit√§, hiukan ep√§m√§√§r√§iseksi j√§√§v√§ koukutus ja s√§mplevalinnat taas jarruttavat laskua. Onhan Ihmemiehen tunnari toki mainio, muttei sit√§ kyll√§ ihan noin selke√§ll√§ kaavalla kannattaisi hy√∂dynt√§√§ ‚Äď nimibiisi Just A Number j√§√§ nimitt√§in l√§hinn√§ √§rsytt√§m√§√§n. Eteerinen Everything Sheltered ja tummasti sykkiv√§ Burn Brightly taasen maistuvat paljon paremmilta, kun eiv√§t niin selke√§sti ratsasta pohjas√§mplens√§ varassa.


Viha Viha
Jonkinlaista suomenkielist√§ hardcorepunkia soittava nelimiehinen Viha pistelee nimens√§ mukaisesti aika kipakasti. Vihan vihaisuus ei ole mit√§√§n patoutunutta puolihymyilev√§√§ piikittely√§. Silti Vihan tapauksessa kyseess√§ ei ole my√∂sk√§√§n mik√§√§n ruoskiva tai muriseva hoocee-laulu, vaan sanailu on lopulta yll√§tt√§v√§nkin kevytt√§ musiikin metalliseen paukutukseen verrattuna. Onhan vokalisoinnissa toki l√§hes koko ajan semmoinen puolihuutava henki. √Ą√§nenk√§yt√∂n taittumista vastaan taisteleva hiljainen huutaminen on sek√§ aika personoiva piirre, ett√§ my√∂s kuulostaa hetkitt√§in silt√§ ett√§ sit√§ ‚ÄĚlaulamistakin‚ÄĚ voisi joskus kokeilla ja sit√§ osastoa my√∂s treenata. Biisien ja niiden ideoiden puolesta menn√§√§n lopulta aika yll√§tyksett√∂mi√§ polkuja, tarinoissa on kyll√§ ihan toimivia oivalluksia. Kaikkiaan Vihan seitsem√§n biisin n√§yte on ihan ok, muttei mitenk√§√§n mullistava tai erityisen ihastuttava.

Ilkka Valpasvuo
Lukukertoja: 6044
Facebook
Artistihaku
Pienissš myŲs