Klassikko

Christmas in the Stars – Star Wars Christmas Album, 1980

24.12.2023Anthony Danielsin esittämä C-3PO on kiistanalainen lisä, niin levyllä kuin leffoissakin. Danielsin eduksi on kuitenkin laskettava se, että hän pisti itsensä täydellä tarmolla peliin tätäkin levyä äänitettäessä. R2-D2 ja Chewbacca -efektit levylle loi puolestaan äänivelho Ben Burtt, eivätkä soundit ole näiltä osin vanhentuneet päivääkään.

A-puolelta löytyvä sinkkubiisi What Can You Get a Wookiee for Christmas (When He Already Owns a Comb?) on hömpässä hölmöydessään yhä puhdas kolmen pisteen heitto koriin. B-puolen avaava Sleigh Ride on puolestaan vanha tuttu joulustandardi, jonka lyriikoissa C-3PO yrittää avata joululaulamisen saloja lyhyemmälle ystävälleen. Takuuvarma jouluhupailu (päivitetyllä R2D2's Sleigh Ride -nimellä) nostettiin sinkuksi puolestaan kolme vuotta myöhemmin, eli Jedin paluu -elokuvan ilmestymisen jälkimainingeissa. Levyn avaava Christmas in the Stars sai toimia sinkun B-puolena ja yhdessä kaksikko kiteyttääkin paljon albumin annista.Eivätkä juhlat suinkaan hyydy sinkkujen takana. The Odds Against Christmas pohtii droidin kulmasta joulun todennäköisyyttä, C-3PO:n jaaritellessa aiheesta ja simppelin kertosäkeen sitaistessa nätit paperit filosofin ylle. A Christmas Sighting ('Twas the Night Before Christmas) kierrättää puolestaan vanhaa joulutarinaa, jossa Clement Clarke Mooren jo täydet 200 vuotta sitten kirjoittama A Visit from St. Nicholas -runo saa sci-fi lisäykset ylleen.

Kaiken sulkee tietysti päälle 8 minuuttinen joulutarina The Meaning of Christmas, jossa joulupukin poika kertoo uteliaille droideille, kuinka kaikkiin galakseihin saadaan jaettua lahjat ja mitä se vaatii. Samalla droidimme saavat kuin ohimennen tietää, mikä on joulun tarkoitus. Tunnelmaa maalataan leveällä pensselillä ja isoksi kasvava äänimaisema on kirjaimellisesti elokuvamainen – eli täydellinen kuvitteellisille lopputeksteille.

Sci-fin kyky tavoittaa ajattomuus ja lapsenomainen usko hyvä voittoon ovat timanttinen yhdistelmä, joka kannattaa lievästi 80-luvun alkuun juuttunutta musiikillista rakennetta. Näin uskallan väittää, että Christmas in the Stars – Star Wars Christmas Album on aito ja kaikki lahjansa kuusen alle ansainnut jouluklassikko.

Mika Roth
Lukukertoja: 446
Facebook
Artistihaku
Klassikoissa my�s