Ajankohtaista

The Dogshit Boys: Flashbacks

14.05.2025



Monet kokoelmat kasataan kronologisella idealla, mutta Flashbacks pusertaa biisijoukosta kasaan omin säännöin operoivan kokonaisuuden. Bändi on vuosien saatossa sukkuloinut englannin ja suomen kielen välillä, eikä raitoja ole lähdetty sen kummemmin jakamaan kieli- tai aikalinjojen mukaan. Die Zlaskhinx -laina Flashrock baciller karkaa maisemaan ruotsiksi, mutta muuten linja on anglougrilaisella tavalla kaksikielinen. La55en ilmaisusta voi olla montaa mieltä, vaan luonnetta siitä ei ole koskaan puuttunut.

Yhtyeen touhussa överiksi vetäminen ja lievää törkeämpi yliastuminen ovat aina olleet olennaisia osia toimintaa, mutta tuokin on osattu tehdä omanlaisellaan taidolla. Ördäystähän tämä kiistatta toisinaan on, huonoa makua eittämättä myös, vaan silti tietty linja on aina pidetty ja övereitä ei astuta ylitse – mikä on jo ajatuksen tasolla hiukan kumma asetelma. Hymyssä on pysynyt se outo sivuvirne, josta ei voi koskaan olla täysin varma. Tai näin olen asiat itselleni aina myynyt.



Pelkkä sideshow ei kantaisi enää vuonna 2025 tällaista touhua, mutta flashrokkareiden bändistä onkin paljon enempään. Oikeasti Doggy Style EP:n korkkaaja Flash Rock Star on täydellisyyttä hipova kitararockin alkumurikka, eikä angstinen Käynksmäuseintäällä?! remua vain riehumisen ilosta, vaan murinan ja klonksunnan alta ryömii esiin jotain muutakin. On tietysti täysin kuulijasta kiinni, että haluaako moisen kummajaisen litistää välittömästi jalkansa alle, vai antaako pimeyden olennon tavoitella sieluaan. Arvaatte varmaan, mitä itse olen valinnut kerran toisensa jälkeen.

Hiukan samoilla leveys-, tai pitäisikö sanoa syvyyspiireillä, liikkuu Demonoid Asteroid, jonka herättämät mielleyhtymät itseensä Black Sabbathiin ovat tehneet kummia vuosien saatossa. Paremman Chinese Democracyn ilmestyessä vuonna 2005 The Dogshit Boys oli kiistatta erilainen tapaus, mutta historia on osoittanut soundin kantavuuden ja roson pitävyyden. Postpunkinkin kanssa kyynärpäitä hierova Mutta mitä tapahtui Lahtisen rouvalle? on myös jännä tapaus, sillä arvelin raidan kuulostavan nyt hirveältä. En ole kuunnellut TDB:n Chinese Democracya pitkiin, pitkiin aikoihin, vaan ehkä kiekolle pitäisi antaa taas soittoaikaa hyllystä, kun raidat potkivat näin terhakasti.

The Dogshit Boys Kunnon kokoelman tavoin seassa on tietenkin pari harvinaisuutta ja arkistojen ’helmeä’ settiä täydentämässä. Savikerho on vuodelta 2009 löytynyt demo, joka olisi kannattanut ehkä jättää demopinoon odottamaan – jotain. P-sana on kohdallaan kova juttu, mutta paljon muuta tässä ei sitten ollutkaan. SÖU Rockista äänitetty Lady in Uniform saattaa rikkoa alussa mainostettua aikalinjaa, sillä ymmärtääkseni kyseinen raita kuultiin ensi kertaa studioversiona vasta vuoden 2017 …Enter the Ladies Room EP:llä, vaan saattaahan kyse olla vanhemmasta rallista.

25 biisiä, 25 vuotta ja hiukan päälle tunti flashrockin, punkin, garagen ja toimivan kitararockin juhlaa. Ajat muuttuvat ja soundit kehittyvät, mutta kun kuuntelen askeettisesti äänitetyn Anttilan alusvaatekuvaston kolinaa, tai kokoelman sulkevan We are The Dogshit Boysin turbonegroilua, niin vaikea tässä on sormea heristellä. Enemmänkin peukku nousee pystyyn ja pian jo toinenkin. Kiitos pojat, ja saisinko samalla lisää samaa?

Mika Roth




Lukukertoja: 182
Facebook
Artistihaku
Ajankohtaisissa myös