Pienet

Pienet II ‚Äď Toukokuu 2005

28.05.2005


Dismay Chaos Infinitum: To Be A God
Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva Chaos Infinitum täräyttää tiskiin kolmen biisin ääriasenteikkaan ja modernin thrash metallimyrskyn. Veikkaisin että vaikuttajista löytyvät melko varmasti taas ne tutut nimet, eli Machine Head, Pantera ja Slayer. Erityisesti ensimmäisenä soiva Camouflage lähentelee tyylillisesti jopa ruåtsin suuria nimiä.Yksikään biiseistä ei räjäytä heti tajuntaa, mutta aikaa yhtyeellä on riittämiin sillä jäsenten keski-ikä painuu alle 20 vuoden. Tekniikka tuntuu pelaavan joka osa-alueella, mutta oma tyyli on vielä hakusessa. Biisit osataan kyllä sovittaa, mutta sävellyskynää kannattaisi vielä teroittaa. Vokalisti hoitaa suht’ moitteetta örinät ja murinat, mutta harvoin kuultavissa puhtaissa osuuksissa on petrattavaa. Tuotantojälki ja toteutus on demoksi erittäin laadukas, mistä vielä lisäpisteet yhtyeelle.

Mika Roth
Dismay Dismay: Raining Red
Aiemmin t√§n√§ vuonna keikalla n√§kem√§ni varsinaissuomalainen Dismay on julkaissut toisen demonsa, jolta l√∂ytyy nelj√§ enemm√§n tai v√§hemm√§n melodiseen deathiin nojaavaa raitaa. Murinalla ja kolmella kitaralla maailmaan saatettua m√§iskett√§ kuuntelee mielell√§√§n, vaikka etenkin kitarasoundit ovat selv√§sti kotistudio-tasoiset. Ensimm√§isen√§ soiva vauhtiraita Elitistic Behaviour Patterns onnistuu parhaiten hy√∂dynt√§m√§√§n kolmen kitaran arsenaalia. Akustinen Into The Dusk sek√§ siit√§ suoraan jatkuva Evening osaavat pelata vuorostaan hienosti naislaulun ja koskettimien kanssa, tontin vaihtuessa miltei melodiseen doomiin. Kirves kilahtaa kiveen vasta viimeisen√§ soivassa Numb biisiss√§, joka erottuu selv√§sti muusta ryhm√§st√§ ‚Äď eik√§ todellakaan edukseen. Kokonaisuutta on pidett√§v√§ silti kaikin puolin onnistuneena, ja hyv√§h√§n t√§st√§ on jatkaa.

Mika Roth
Eradication Eradication: Hard, Heavy & Loud
Tiedoksenne ‚Äď Suomen Judas Priest on l√∂ytynyt Kotkasta, ja kyseisen yhtyeen nimi on Eradication. Nelj√§n nuoren miehen muodostama orkesteri ei trendej√§ kumartele vaan laukkaa rohkeasti 80-luvun melodisen heavy metallin kentille. Ratkaisu on rohkea sill√§ monelle kasarihevist√§ tulee mielen vain Spinal Tap ja lohik√§√§rmeet. Onneksi Eradication suhtautuu itseens√§ riitt√§v√§ll√§ vakavuudella, joten Hard, Heavy & Loud jaksaa kantaa maaliin asti. Kuudesta biisist√§ jokainen puolustaa paikkaansa, vaikka s√§vellyksiss√§ k√§ytetyt tehokeinot ovat usein suoranaisia klisheit√§. Tasokkaita kitarasooloja tarjotaan muutama, ja soittotaitoa tuntuu muutenkin l√∂ytyv√§n. Vokalistin olisi tosin hyv√§ treenata viel√§ osuuksiaan, sill√§ vaativimmissa kohdissa laulu tahtoo pett√§√§ koko paketin. Liven√§ t√§m√§ toimii varmasti kuin lapio p√§√§h√§n.

Mika Roth
Hevikorolla Hevikorolla: Demo 2005
Huumorisanoituksilla (‚ÄĚHei beibi anna mulle laatuaikaa, vaikka mun henki haisee ihan t√∂rkeen paskalta‚ÄĚ) ryyditetty√§ suomalaista punk-rockia, viel√§k√∂ sit√§kin on?. Kyll√§ vaan! Uusi 12 kappaleen Hevikorolla-demo ei edes yrit√§ keksi√§ punk-rockia uudelleen, mutta tunnustan ett√§ nauroin itsekseni √§√§neen useampaankin kertaan kuunnellessani t√§t√§ levy√§. Verrattuna vuosi sitten julkaistuun edelliseen demoon Hevikorolla on selv√§sti kehittynyt ‚Äď jopa sanoituksissaan joissa on havaittavissa ihan oikeaa huumeidenvastaisuutta (?). Soittopuoli on j√§lleen vahvasti hallussa ja flirttailu hevimm√§n m√§tkeen kanssa on ilmeist√§. Tuplabasaria tarjotaan taajaan, samoin s√§r√∂kitaraa ja ter√§v√§hk√∂j√§ sooloja. Biiseist√§ Pikkusen parempi iskelm√§ ja Kikka on Wicca ansaitsevat erityismaininnan.

Mika Roth
The Maze: Demo 2005
Joensuulainen The Maze soittaa tällä kahden biisin näytteellä kaksi hyvin erityyppistä kappaletta, joten tarkkojen analyysien tekeminen on mahdotonta. Ensimmäisenä soiva King Alcohol kasari-hardrockailee perinteisissä tunnelmissa. Saatteessa heitetään ilmaan nimi 69 Eyes, mutta ainoa mikä tässä muistuttaa kuusyseistä on silloin tällöin alarekisterissä käyvä laulu. Surullinen Where Is The Yesterday hyppää mahtiballadikoneeseen, joka nouseekin suhteellisen korkealle taivaalle, paljon korkeammalle kuin ensimmäinen raita. Demon pahin kompastuskivi on ala-arvoinen soundimaailma, sillä laulun lisäksi kitara kärsii suhruisesta ja sähköisestä puuroutumisesta. Yhtyeen vahvin puoli on ehdottomasti vokalisointi. Laulaja hallitsee ison äänialan, sekä kyvyn tulkita sanoja niin että tarinoita oikeasti jää kuuntelemaan.

Mika Roth
Murska Murska: Rajamailla
Murska kertoo demonsa saatteessa musiikkityylins√§ olevan ‚ÄĚmelankolinen alternative hardrock suomenkielell√§ laulettuna‚ÄĚ. T√§m√§ tahtoo sanoa sit√§, ett√§ vaikutteita on saatu niin Maj Karman, synkimm√§n YUP:n kuin vanhemman Kotiteollisuudenkin suunnasta. N√§ist√§ laadukkaista palikoista nelihenkinen Murska on kasannut aivan oman palapelins√§, joka tutuista elementeist√§√§n huolimatta on sen itsens√§ n√§k√∂inen. Paljosta on kiitt√§minen basisti/vokalistin persoonallista ja muuntumiskykyist√§ laulua. Demon kaksi ensimm√§ist√§ biisi√§ Ihminen ja Min√§ vihaan sinua erottuvat selke√§sti edukseen kahdesta j√§lkimm√§isest√§, tosin viimeisen√§ kuultava Lupaus on nimens√§ veroinen. Demon soundit ovat selke√§t ja muutenkin touhusta v√§littyy hyvin ammattimainen kuva. Nyt tarvittaisiin vain se yksi iso biisi.

Mika Roth
Nail Trails: Grief
Viidennen demon merkkipaalulle ehtinyt pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva Nail Trails räsäyttää tällä uusimmalla tuotoksellaan maisemaan kolme raskaampaa rock-metalli siivua. Jokin demon kitarasoundissa tuo kovasti mieleen Burtonin jälkeisen Metallican, mikä ei varmastikaan ole vahinko. Aloituksena kuultava Blow Your Head on ihan iskevä vetäisy, mutta pari astetta modernimpi kakkosraita Less Is More nousee selvästi edelle. Viimeiseksi jätetty nimibiisi ei pääse vuorostaan oikein koskaan liikkeelle. Sanoitukset ovat täynnä keskisormea ja kantava teema tuntuu olevan levyn nimenkin mukainen ahneus. Teknisesti kiekko on ihan pätevä, eikä soittopuolestakaan löydy huomautettavaa. Kun orkesteri saisi vielä hieman lisää painoa runttaukseensa ja iskua riffeihinsä, voisi se murtautua seuraavalle tasolle.

Mika Roth
Phantom Pain Phantom Pain: First Blood...
Nu-metal ja stoner tyylisenä orkesterina lokakuussa 2004 syntynyt Kouvolalainen Phantom Pain vaihtoi tammikuussa 2005 tyylin death/metalcoreen. Kotistudiossa väännetty demo kuulostaa kiistatta kotistudiossa väännetyltä demolta, soundit eivät kuitenkaan ole se pahin ongelma. Demolla ei ole selkeää yhtenäistä linjaa yhtyeen loikkiessa genrestä toiseen ja yhdistellessä kaikkea vastaantulevaa miten sattuu. Välillä väännetään deathia ruotsi tyyliin, toisinaan taas sukelletaan jenkki-tyylisen asennemetallin sekaan niin että lippis viuhuu. Biisit kuulostavat myös täysin eri sessioissa äänitetyiltä, sillä välillä etenkin kitarat kuulostavat vähän miltä sattuu. Paljonhan tässä on hyvääkin, mutta lopputulos on auttamattoman sekava. Ei auta kuin odotella, että bändi soittaa jokusen keikan lisää, kerää kokemusta ja ryhtyy äänittämään uusia biisejä.

Mika Roth
Wrathage Wrathage: anNihil(N)ation
Melodista blackia syytävä Oululainen Wrathage on säveltänyt materiaalia tälle näppärästi nimetylle esikois-demolleen vuosien 1999-2003 ajan, joten biisit ovat ehtineet hioutua ja muokkautua varmasti halutun kaltaisiksi. Hiominen heijastuu tällä kertaa positiivisesti lopputulokseen, sillä yhtye on saanut kasaan viiden tasokkaan biisin nipun. Sävellykset ja sovitukset ovat idearikkaita sekä koukukkaita, ja tyylillisesti tässä liikutaankin hieman kokeellisemman blackin äärellä, tosin mistään avantgarde blackista on vielä turha puhua. Vertailukohtia haettaessa varhainen Covenant osunee lähelle oikeaa osoitetta, myös Emperor on varmasti soinut tekijöiden stereoissa jossain vaiheessa. Demon soundit ovat todella korkeatasoiset ja säästeliäästi käytetyt koskettimet vain korostavat kappaleiden vetoa.

Mika Roth
Lukukertoja: 17992
Facebook
Artistihaku
Pienissš myŲs